L’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA) està compromesa amb la difusió de la disciplina antropològica en diversos àmbits laborals. En aquest sentit, i en el marc de la campanya “On és l’antropologia”, l’ACPA presenta l’estratègia “On som les antropòlogues”. Aquesta iniciativa té com a objectiu donar veu a antropòlogues i antropòlegs que exerceixen en àmbits laborals diversos. Aquest mes de juny es tractarà la presència de l’Antropologia en l’àmbit de la Mediació Comunitària.
A nivell acadèmic, només una de les universitats catalanes, la Universitat de Barcelona (UB), té l’assignatura optativa de “Antropologia i Mediació Sociocultural” (UAB). La Universitat Autònoma de Barcelona té com a assignatura troncal “Antropologia i Intervenció Sociocultural”. En canvi, revisant les assignatures que oferta la Universitat Rovira i Virgili (URV) cap assignatura té com a continguts la mediació comunitària.
Des d’una perspectiva professional, bé és cert que històricament han estat els professionals del dret i la psicologia qui han abordat les tasques relacionades amb la mediació comunitària. Tot i així, autors com Mariana Inés Godoy, Juan Pablo Matta i Kátia Sento Sé Mello (2020), antropòlogues de professió, aborden específicament el paper de l’antropologia en el marc de la mediació. Aquests autors plantegen la importància de la disciplina antropològica en la comprensió profunda de les dinàmiques socials i culturals que influeixen en els conflictes comunitaris. A més, analitzen com l’antropologia pot contribuir a repensar les relacions entre l’Estat, la mediació de conflictes i la pròpia disciplina antropològica, posant de manifest el seu valor en aquest àmbit. Així, a través de la seva perspectiva, es subratlla la rellevància de l’antropologia en la mediació comunitària i en la construcció de solucions més efectives i contextualitzades.
Així doncs, l’antropologia emergeix com un fonament crucial per quatre motius principals. En primer lloc, perquè permet la comprensió profunda de les cultures, considerant les particularitats culturals i les pràctiques locals. En segon lloc, perquè té com a base metodològica la investigació participativa i l’observació participant, que permet una anàlisi meticulosa de les dinàmiques internes i les percepcions dels membres de la comunitat. En tercer lloc, perquè aporta una visió crítica sobre els sistemes de valors i les estructures socials possibilitant el qüestionament de les desigualtats i les injustícies presents en els conflictes comunitaris, obrint-se pas a solucions més equitatives i inclusives. I, finalment, l’antropologia es distingeix com una de les poques disciplines, si no l’única, que reconeix la subjectivitat individual dels professionals, capacitant-los per abordar els dilemes ètics amb una mirada crítica cap a si mateixos.
En aquest context presentem el cas de l’Alba Ribot, graduada en Antropologia Social i Cultural per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Autònoma Metropolitana – Itzapalapa – de Ciutat de Mèxic (UAM), i acabant actualment un Màster en Drets Humans i Ètica Global a la Universitat de Leicester (UK). Actualment exerceix com a Tècnica en Intervenció Comunitària Socioeducativa i Mediadora Comunitària al Barri de la Mina, a Sant Adrià del Besòs. A més, també forma part de la Junta de l’ACPA. Amb una àmplia experiència en intervenció comunitària i promoció dels drets humans, destaca la importància de l’antropologia en la detecció de les desigualtats socials i en el tractament de la diversitat en l’àmbit educatiu. A més, ens ofereix 9 consells per totes aquelles antropòlogues que vulguin entrar a l’àmbit de la mediació comunitària. Tots aquests continguts són exclusius per socis i sòcies de l’entitat. Associa’t!
Des de l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia, es posa de manifest la necessitat de reconèixer la tasca crucial que les antropòlogues poden desenvolupar en l’àmbit de la mediació comunitària. L’antropologia es presenta, més que mai, com una eina essencial per comprendre les lògiques i dinàmiques que configuren el nostre present. La tasca de les antropòlogues és revelar la diversitat i complexitat socials com a matèria primera per a la millora de les societats humanes. Amb “On som les antropòlogues”, l’ACPA pretén destacar aquest paper fonamental dins del teixit educatiu català.
Per finalitzar, us recordem que, com a ACPA, la nostra intenció és mantenir una línia de comunicació oberta i constructiva amb tots els membres de l’associació. Així, si teniu inquietuds, preguntes o suggeriments, estem aquí per ajudar-vos. La vostra participació i contribució són essencials per al creixement i la riquesa de la nostra comunitat d’antropòlegs i antropòlogues.
Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres mitjançant els canals de comunicació establerts (Instagram, Linkedin, Twitter) o a través del nostre correu electrònic info@acpantropologia.cat. Estem a la vostra disposició per proporcionar-vos l’assistència i la informació que necessiteu.