Compartim les experiències de l’ACPA a Euskadi

Compartim les experiències de l’ACPA a Euskadi

El passat dilluns 18 de desembre vam ser a la Euskal Herriko Unibertsitatea a Donosti en el marc de la Jornada Antropología y Práctica Profesional compartint l’espai amb altres mirades sobre l’actualitat de l’antropologia professional.

La jornada es va obrir de la mà de la nostra companya Mar Puig, tècnica de l’ACPA, compartint les experiències de l’ACPA com la campanya #onéslantropologia. Puig va detallar quines són les característiques de la identitat professional antropològica i com des de l’associació les posem en valor en les accions que duem a terme, com el Curs en Ocupabilitat i accés professional de l’antropologia en àmbits socials prioritaris i el Primer Fòrum de Diàleg Professional de l’antropologia:

Des del Grup Antropología y práctica professional de l’Instituto Madrileño de Antropología (IMA), Elisa Romero va aportar les dades més rellevants recollides a través de la campaña de recerca d’ofertes laborals en antropologia dins del portal de Linkedin, principalment a la comunitat de Madrid, però també arreu d’Espanya. Des de l’IMA duen a terme la fonamental tasca de la recopilació i difusió dels perfils professionals de l’antropologia en diferents àmbits, una mirada molt similar a la que es desenvolupa des de l’ACPA. Finalment, Romero va compartir una de les eines que han desenvolupat des de l’IMA, essencial per tenir en compte de cara a la cerca d’ofertes laborals on desconeixen el nostre perfil. Es tracta del següent tríptic, on es detallen i posen en valor les nostres habilitats i competències:

Seguidament, Andrea Ruiz Balzola, qui actualment treballa a Begirune Fundazioa, va aportar punts clau en relació amb els àmbits de la “Consultoría, formación e investigación en Diversidad y Migraciones”. Partint de les seves experiències professionals des del trànsit de l’acadèmia a altres espais laborals, Ruiz va posar l’enfocament en la necessitat d’una formació ferma en les metodologies que ens caracteritzen com a antropòlogues per d’assegurar la identitat professional de l’antropologia en espais on desconeixen la nosta mirada.

Per últim, Alicia Martinez de Madina va convidar-nos a conèixer la realitat de les antropòlogues que realitzen el Màster en Formació de Professorat, en aquest cas situada en Euskadi, les quals es troben en desavantatge en relació amb disciplines afins. Amb menys prioritat en les llistes d’interinatge, Madina afirma que “las antropólogas sólo podemos estar en una lista con segunda afinidad. Es decir, no tenemos preferencia en ninguna asignatura“. Aquesta situació posa en desavantatge a les antropòlogues que es dediquen a la docència als instituts, situades en una segona llista en assignatures d’entre les quals s’hi troba la d’antropologia social. Medina recorda que la formació en antropologia tracta temes que son essencials en el currículum educatiu avui dia com ara la interculturalitat, els feminismes, les migracions o la llengua.

La jornada va comptar amb una assistència d’aproximadament 40 persones, totes compartint la inquietud sobre el futur laboral i els diferents nínxols de treball en què es pot ubicar l’antropologia.

Agraïm al Departamento de Filosofía de los Valores y Antropología Social de la UPV-EHU i concretament a Miren Urquijo la invitació i l’oportunitat de difondre la nostra tasca a diferents indrets; un dels nostres eixos com a associació és la difusió de la nostra identitat professional a les universitats buscant obrir horitzons més enllà de l’acadèmia.

Previous post Els assistents al primer Fòrum volen repetir en noves edicions
Next post “Professionalització de l’antropologia: on som i cap a on anem”, al CoCA

Les nostres piulades