Explorant els Rumbs de l’Antropologia Profesional: Reflexions de la xerrada a la URV-UOC

Explorant els Rumbs de l’Antropologia Profesional: Reflexions de la xerrada a la URV-UOC

El divendres passat, dia 10 de maig de 2024, va tenir lloc una xerrada sobre la professionalització de l’antropologia, organitzada per l’Associació Catalana de Professionals de l’Antropologia (ACPA) de la mà d’Alba Ribot i Guille Soler, sòcies i membres de la junta de l’associació. L’esdeveniment, dirigit als estudiants del Grau en Antropologia i Evolució Humana de la URV-UOC, juntament amb altres interessats externs, va oferir una visió integral dels desafiaments i les oportunitats en aquest camp en constant evolució.

En primer lloc, Guille Soler va fer una anàlisi crítica de l’estat actual de l’antropologia professional. Contrastant les investigacions dels estudiants en pràctiques que han passat per l’entitat, com Irene Kosanovic, es va destacar que el sector social, juntament amb les qüestions de gènere i de salut, emergeix com una àrea d’oportunitat clau per als professionals de l’antropologia. A més, es va discutir la percepció del mercat laboral, citant el U Ranking Informe de Inserción Laboral 2023 de la FBBVA, que col·loca l’Antropologia Social i Cultural en una posició destacada pel que fa als resultats d’inserció laboral (54 de 101). En aquest sentit, l’ACPA es va comprometre a oferir una visió més realista de l’estat de l’antropologia professional, demostrant que, malgrat els reptes, el camp ofereix oportunitats significatives per als professionals.

En segon lloc, l’Alba Ribot va compartir consells pràctics per als estudiants que busquen ingressar en el mercat laboral de l’antropologia. Entre aquests consells es destaca la importància de la formació continuada, com els cursos gratuïts de Conforcat, i l’aproximació estratègica a la recerca de feina. A més, es va destacar el curs organitzat per l’ACPA sobre “Ocupabilitat i accés professional a l’Antropologia en àmbits socials prioritaris”, incentivant la participació dels estudiants en futures edicions.

El debat va seguir va explorar les diverses aplicacions pràctiques de l’antropologia, des de la resolució de problemàtiques socials fins a la gestió cultural. També es va destacar la possibilitat d’exercir com a professor/a de grau bàsic, mitjà i superior sense la necessitat d’un màster i acreditant competències, ampliant encara més les opcions professionals dels graduats en antropologia.

En resum, la xerrada va proporcionar una visió completa sobre els camins de l’antropologia professional, destacant la seva importància com a disciplina cabdal per a la comprensió i la transformació de la societat actual. Finalment, es va animar a les estudiants a seguir l’ACPA a les xarxes socials i a associar-se per estar al dia de les activitats i continguts.

Des de l’ACPA agraïm el compromís de les universitats catalanes en promocionar l’antropologia aplicada dins dels propis graus. També agraïm la implicació i presència de Yolanda Bodoque i Montserrat Soronellas, professores del Grau en Antropologia i Evolució Humana de la URV-UOC, qui van contribuir al diàleg enriquint el discurs de que l’antropologia ha d’estar a l’ordre del dia dins el mercat laboral.

ENLLAÇOS D’INTERÈS

https://www.fbbva.es/noticias/u-ranking-informe-insercion-laboral

https://www.acpantropologia.cat/pre-inscripcio-a-la-formacio-ocupabilitat-i-acces-professional-de-lantropologia-en-ambits-socials-prioritaris

https://www.educaweb.cat/continguts/educatius/formacio-professional-fp/acreditacio-competencies

Previous post 3a edició de Webinars: “Els camins professionals de l’Antropologia”
Next post Tanquem la tercera edició dels Webinars en antropologia professional

Les nostres piulades